Hledej

neděle 6. července 2014

Edge of Tomorrow (2014) - 75%

Na hraně zítřka
"Musíme se vrátit zpátky," křičel Jack v posledním díle třetí série mysteriózního seriálu Ztraceni. Zpět se vracel Marty McFly a celá řada dalších hrdinů. Někteří cílevědomě, někteří z donucení. Třeba takový Phil, obyčejný cynický moderátor počasí, ten si těch nedobrovolných návratů užil až až. Řady těchto cestovatelů nyní rozšiřuje nestárnoucí Tom Cruise, který má stále čuch na kvalitní akční nebo sci-fi látky. Když jeho Oblivion zkřížíme právě s Na hromnice o den více a třeba takovou Hvězdnou pěchotou, vznikne hrubá představa o jeho nejnovějším počinu, Na hraně zítřka. Divoká představa to jistě je. Dá se vůbec zkazit takto úžasně znějící filmová koláž? Jistě, že dá, ale Doug Liman se postaral o to, aby předcházející pověst dospěla k bezezbytkovému naplnění.

V blízké budoucnosti nečeká planetu Zemi nic příjemného. To moc dobře víme od fanatických členů pochybných sekt, ale i ze světa popkultury. Lidský exodus je oblíbenou tematikou všech kreativních tvůrců, kteří si rádi pokládají otázky "co by, kdyby...?" Jedním z nich je i Hiroshi Sakurazaka, autor ilustrované novely All You Need Is Kill, na jejímž základě jsou postaveny pilíře filmu Na hraně zítřka. Za pár let napadnou naší milovanou modrou planetu Mimikové - hmyzoidní mimozemšťani s touhou vytvořit další ze svých destruktivních kolonií. Lidstvo se ale nedá bez boje a se zarputilostí jeho vlastní vkládá veškeré síly do militarismu. Ale ani přes moderní letouny a robotické brnění pro vojáky se nezdá, že by měla být válka brzy vyhrána. Evropa už padla a další výpady mohou být uskutečněny jen z poslední dosud neohrožené země - Velké Británie.

Bylo víc CGI potřeba na efekty bitevního pole nebo na udržení tváře Toma Cruise v podobě jeho nejlepších let?
Právě tam přijíždí podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), jehož generál Brigham (Brendan Gleeson) neváhá bez okolků vyslat do první linie nadcházejícího útoku. Bill se tak nedobrovolně ocitá uprostřed bitvy, nepřipraven, netrénován. A pochopitelně záhy umírá. To ale není hořký konec relativně krátkého příběhu, ba právě naopak. Potřísněn krví Alpha mimika se dostává do časové smyčky, která jej po každé smrti restartuje do dne probuzení v anglických kasárnách. Aby mohl umírat znovu a znovu. Pomůže mu nově nabytá schopnost v trénování té nejlepší taktiky proti šmejdům z vesmíru? A jakou úlohu v tom sehraje zkušená vojanda Rita (Emily Blunt)? Existuje vůbec východisko jak pro samotného Billa, tak pro celé lidské pokolení?

Málokteré herečce můžeme věřit její tvrďáctví. Emily Blunt ale patří mezi ty vzácné výjimky.
Lze bez okolků říci, že se Na hraně zítřka může hrdě řadit mezi ty chytřejší sci-fi posledních několika (desítek) let. Námět funguje přesně tak dobře, jak zní jeho obsah na papíře. Tom Cruise opět dokazuje, že tohle je přesně žánr pro něj a pohybuje se v něm ladně jak ledňáček mezi rákosím. Režie Douga Limana (Pan na paní Smithovi) dokáže plynule přecházet z klidnějších pasáží do přehledně natočené chaotické akce bitevního pole novodobého vylodění v Normandii. Nejenom, že film nepostrádá jiskru akčního a napínavého sci-fi, ale dokonce zůstal dostatek prostoru na prvky chtěné zábavy. To celé v poměrně chytře nalajnovaném příběhu s minimem vyloženě do očí bijících nesouladů. Bill Cage je zelenáč a tak pochopitelně umírá den co den velice záhy. Svou novou schopnost ale využívá přesně tak, jak by se dalo předpokládat, čímž se musí dostavit pochopitelný progres. Ostatně stejně jako tehdy v onen osudný den Hromnic.

Ačkoliv většina mimiků vypadá jako viry v Matrixu, jejich ztvárnění je unikátní. A občas i hrůzu nahánějící.
Z celkové atraktivity ubírá finální body především samotný závěr, který už trochu ztratí tempo a prvotní kouzlo. Snímek se zároveň překlopí do trochu jiné roviny, která mu už tolik nesluší. V celku se ale pořád jedná o inteligentní letní sci-fi blockbuster, který je mezi všemi těmi superhrdiny vítaným zbožím. Ačkoliv stejně jako oni pramení ze stránek komiksové knihy. Takže ano, kombinace Na hromnice o den více a Hvězdné pěchoty se podařila. Není zcela bez chyb, ale v nadprůměru se udrží bez problémů. Na hraně zítřka si zaslouží kino jako málokterý dosavadní film tohoto roku. Může se o něm popsat celé stohy papírů a rozborů, ale tento snímek se vyplatí především vidět, než o něm jen číst. Tak směle do toho, litovat nebudete!

"Come find me when you wake up."


0 komentářů:

Okomentovat