Hledej

sobota 16. srpna 2014

Guardians of the Galaxy (2014) - 80%

Strážci galaxie
Marvelovské universum se nám každým rokem rozpíná do galaktických rovin a udržet tempo se zdá být čím dál tím obtížnější. Zatímco většina nejhlavnějších postav už stačila dostat nejeden zářez na filmovém plátně, v papírově propojeném vesmíru je stále nepřeberné množství příběhů a charakterů, které na svou příležitost teprve čekají. Jakkoliv vše začalo opatrně s prvním Iron Manem, s úspěchem rostou příjmy, s příjmy roste chuť a s chutí rostou ambice. A když obecenstvo celosvětově skouslo patriotického Kapitána Ameriku i existenci mimozemských ras s božským kladivounem Thorem, proč se neutrhnout ze řetězu a představit film třeba s mluvícím mívalem a chodícím stromem. Kdy jindy, než právě teď je k tomu ideální příležitost? A i když to může znít odvážně, stejně jako samotný námět, možná s tímto odvážným krokem vznikla největší a dle určitých měřítek i nejlepší marvelovka...


Profitující studio musí využít dobu vrcholné popularity, než komiksová bublina jednou nutně opět splaskne. Svůj největší úspěch v podobě týmových Avengers zopakuje už brzy, když už si (téměř) všichni jeho aktéři stačili opět odbýt své vlastní sólové projekty. Existuje však ještě jedna parta, která se umí kočkovat a následně společně bít za správnou věc. Než k ní přistoupíme, je nutné oprostit se od všech dosavadních zkušeností s klasickými komiksovými blockbustery. Ačkoliv nám Thor ukázal existenci jiných světů, stále si udržoval pojítko se starou dobrou planetou Zemí. Nově přicházející parta se této berličky dobrovolně vzdává, pro konání dobra je prostor i v nekonečném kosmu!

Připravte se, nová hrdinská parta se chystá natrhnout zadnici záporákům a bránici divákům.
Jak to tak bývá, čas od času se probudí zlotřilý padouch s velice nekalými (a nejlépe vyhlazujícími) plány. Aby se misky vah spravedlnosti opět vyrovnaly, je nutná existence bojovníků za stranu dobra. Ať už s úmysly čistými nebo ne. Zloduchem je v tomto příběhu Ronan (Lee Pace), přisluhovač samotného Thanose (vrásčitá obluda z konce Avengers s hlasem Joshe Brolina). Mocný artefakt umožňuje mazat celé světy účinněji než sebevětší Hvězda smrti a ve špatných rukách by mohl nadělat pořádnou paseku. Což nemůže dopustit Peter Quill (Chris Pratt), novodobý Mal Raynolds s pozemskými kořeny. Spolu s adoptivní dcerou samotného Thanose Gamorou (Zoe Saldana), metafory nechápající horou masa Draxem (Dave Bautista) a dvojicí lovců odměn - Rocketem, výřečným mívalem s hlasem Bradleyho Coopera a Grootem, méně výřečným chodícím stromem s hlasem Vina Diesela - se vydávají pokusit spasit celý vesmír.

Vin Diesel to se sci-fi zkouší i mimo Riddicka. Říkal někdo, že je to herecké dřevo?
Oproštění od naší modré planety je sice odvážným krokem, tradičních trademarků se ale beztak nezbavíme. Stále jsou přítomné všechny atributy každé dosavadní marvelovky. Omalovánkový vzhled je naplněn přehlednou digitální akcí, známými herci v atypických rolí (krom hlavních postav poznáme i Benicia Del Tora, John C. Reillyho, Glenn Close a další) a všudypřítomným humorem. Opakuje se ale i hlavní nešvar tohoto typu filmů poslední doby a tím je nevýrazný záporák. Přestože se Ronan snaží upoutat svou démoničností skrytou pod vzhledem aztéckého šamana, zůstává stejně mdlý jako Malekith z druhého Thora. Zda postupně představovaný Thanos bude výjimkou můžeme v tuto chvíli jenom odhadovat.

Nebula (Karen Gillan), konečně pořádná záporná ženská postava.
Nejvýraznějším prvkem filmu zůstává chemie hlavních protagonistů. Intergalaktický A-Team si prochází všemi předvídatelnými stádii úvodních formací, tady nás tedy vývoj budování parťáctví překvapit nemůže. Jedná se ale o klišé neotravné a navíc velmi dobře vybudované. Každá z představených postav má vyhraněný dostatek prostoru, který beze zbytku využije. Tím jsou divákovy vyobrazeny jednotlivé charaktery i jejich motivace dostatečně a nikdo netrpí vyloženě rychlokvaškovým dojmem. Je zřejmé, že hlavním tmelícím prvkem je Quill, zvaný Star-Lord. Díky jejímu pozemskému původu vzniká zároveň můstek mezi filmem a diváky. Není to ale jeho jediná výhoda. Zakořenění v 80. letech přináší do filmu celou řadu příjemných momentů a retro nádechu. Je osvěžující, když se ve světě čistokrevného sci-fi objeví odkazy na naší reálnou kulturu předcházejících dekád. Nebo si snad dokážete představit posádku Babylonu V, jak debatuje nad významem filmu Footloose?

Han Solovských postav není nikdy dost! Málo kdo by ji ale čekal zrovna od Chrise Pratta.
Zmínění seriálové sci-fi klasiky není náhodné, ostatně on celý film Strážci galaxie připomíná vysokorozpočtový celovečerní snímek ke generickému televiznímu sci-fi. Spojením zmiňovaného Firefly, Star Treku nebo Hvězdné brány nalezneme řadu společných znaků, které jsou přítomné i zde. Různorasová skupinka A cestuje po exotických lokací s řadou exotických civilizací, aby se konfrontovala se skupinkou zlé rasy B. Všichni víme, jak bude průběh probíhat, ale přesto žádnou epizodu nevynecháme z důvodu oblíbenosti postav nebo vizuální nápaditosti. Tento koncept povyšuje štědrý rozpočet, tak místo papundeklových kulis dostáváme zdařilé intergalaktické interiéry a exteriéry. Film zároveň trpí stejným digitálním syndromem / nešvarem, jako většina sci-fi posledních let. Během akčních pasáží vypadá téměř identicky jako poslední Star Trek J.J. Abramse (a to bez ohledu na všudepřítomnou Zoe Saldanu). Nejedná se vyloženě o zápor, nicméně epické finále tak ztrácí na vhodné vizuální originalitě.

Merle z The Walking Dead v barvách Zoe Saldany z Avatara jako lovec odměn Yondu Udonta.
Na originalitu se ale u marvelů obecně příliš nehraje. Nač taky experimentovat s něčím, co v dosavadních kolejí funguje dobře. Hra na jistotu je ale vyloženě jen scénáristická (proto všechny tyto studiové filmy mají velice podobnou naraci a zaměnitelný feeling). Minimálně na ploše tvůrčího týmu se však vždy nějaké překvapení objeví. Režisérská škatulata opět roztočila soukolí náhodnosti a ukazatel tentokrát padl na Jamese Gunna, tvůrce nízkorozpočtové hororové komedie Slimák nebo civilního superhrdinského filmu Super. Odvážná volba při svěření dosud nejmegalomanštější produkce? Zcela jistě, nicméně se vyplatila. Nebo si producenti opět pohlídali, aby tvůrčí fantazie neprosakovala do děje až příliš (jako v případě Kennetha Branagha s prvním Thorem). Vedení je provedeno přehledně bez zběsilých střihů a přílišného odskakování od hlavních témat. Originální hudba Tylera Batese nikterak zvlášť nevybočuje ze skladatelova běžného portfolia, ale hlavní theme je vskutku heroicky vydařené. O hlavní zvukovou stránku se beztak ve větší míře starají zapůjčené písně z časů 80. let a dřívějších. A že to výběr není vůbec špatný!

Rocket - rozhodně ne jenom hláškující postava.
Strážci galaxie se ve výsledku stávají adekvátní avengerskou náhradou. Nepotřebovali ani řadu autonomních snímků k představení všech jednotlivců a přitom je podobně jednoduché vytvořit si k nim snadno vztah. Film vyhrává také svou komickou nadsazeností a zcela právem si zaslouží žánrový přídavek "komedie". Vůbec poprvé tak k celkové zábavnosti není třeba Tonyho Starka nebo Lokiho. Jedná se o výjimečnou situaci, kdy si zároveň jsme vědomi určité napojenosti na již vybudované universum (Thanos, Infinity stones), ale film funguje zcela samostatně, aniž by z něho byla cítit pouze nutná vata před další regulérní týmovkou. Tou je od samého počátku a klidně by tak mohla utáhnout i celou řadu vlastních sequelů (na rozdíl od jednotlivých avengerů, kteří už nemají moc prostoru k individuálnímu růstu). Nejsou ničím jiným, než další sci-fi dobrodružnou operou. Ale velice sympatickou, fungující a situačně vtipnou. Po osudových opicích se tak jedná jednoznačně o nejčistokrevnější a nejkvalitnější blockbuster letošního léta. A ano, možná nejkvalitnější mavelovku.

"Well now I'm standing. Happy? We're all standing now. Bunch of jackasses, standing in a circle."

a pochopitelně,


PS: Potitulková scéna opět přichystala zajímavé překvapení. SPOILER.


0 komentářů:

Okomentovat