Hledej

neděle 9. února 2014

The Lego Movie (2014) - 90%

Lego příběh
Předchozí rok byl na animáky vyloženě slabý. Osvědčení matadoři velkých studií se zmohli jen na další recyklace vlastních značek, bez jakýchkoliv známek inovace. Legrandy pro caparty měly za účel jen finančně podpořit další fiskální kvartál producentů, leč kvalitní filmařiny bylo jak šafránu. Na strhující a hravou podívanou ve stylu Raubíře Ralfa jsme museli počkat až na samotný práh nového roku, kdy tvůrci Zataženo, občas trakaře a 21 Jump Street Phil Lord a Chris Miller spojili síly spolu s dánskou továrnou na sny. Lego je značka ohromných proporcí, která během jednotlivých let neztrácí na významu, ba naopak. Jednoduchý koncept stavebnice podněcuje elementární prvky lidské fantazie, ke které se s radostí vrací celé generace. Příchod filmového rozpohybování žlutých panďuláků naznačoval předem jasný finanční a marketingový úspěch. Nyní ale můžeme s klidem konstatovat, že celý film jako takový je skvělý, bez ohledu na žánrovou kategorizaci. Co vlastně všechno je tu boží?

Boží je Lego svět. Díky bohaté historii značky má Lego natolik rozsáhlý ekosystém, který nabízí nepřeberné množství stavebnicových dílků a z nich plynoucích témat. Navíc, díky neustále rostoucímu tržnímu podílu dochází ke konsolidaci mnoha filmových značek, které se tak dočkávají svých vlastních Lego sad. Mezi ty nejúspěšnější můžeme řadit třeba Star Wars, Lord of the Rings, Harryho Pottera nebo Indiana Jonese. Okruh zájemců či sběratelů tak neustále roste, stejně tak jako množství otevřených potmonek starostlivých rodičů (ne)vlastních žadonících potomků. Rostoucí vliv Lega navíc velice úspěšně expandoval i mimo fyzicky uchopitelné stavebnicové dílky do světů videoher nebo videofilmů. Cestě na filmové plátno tedy nic nebránilo. Zatímco čuch na podobně rozsáhlé světy měl vždy především Pixar (zcela se nabízí srovnání s Toy Story ságou), tentokrát smetanu slízlo studio Warner Bros. A možná to je dobře. Tedy, zcela určitě to je dobře, vzhledem k božímu výsledku.

Justice League world deserves.
Boží je originální příběh. A jeho meta nadstavba, které mu dodává zcela nový rozměr. Klasická parafráze na vyvoleného hrdinu, do kterého se vzhledem k probíhajícím situacím teprve transformuje, funguje sama o sobě, načež ji tvůrci neváhali obohatit o celou řadu kreativních nápadů. Hlavní role je určena řadovému stavebnímu dělníkovi Emmetovi, který ničím nevybočuje od ostatních a je zcela zaměnitelný. Tedy do té chvíle, než nešťastnou náhodou objeví tajemný předmět se schopností naplnit pradávné proroctví a porazit rostoucí zlo. Čímž se záhy dostane mezi skupinu rebelujících povstalců, jejíž členové jsou mimo jiné i Batman, kosmonaut z 80. let Benny nebo lakerská superhvězda Shaquille O'Neal... A také odvážná Hustěnka či mentorský Vitruvius. A nepřeberné množství dalších známých postaviček Lego světa. Vzepření se tichému zlu orwellovského světa v podobě lorda Businesse a jeho robotických nohsledů ale není nic jednoduchého. Jenomže čas kvapí a nebezpečná zbraň kragle se nezastavitelně chystá spustit nezvratné dílo zkázy...

Crossover běžný pro dětské pokoje, ne tak zcela běžný pro filmová plátna.
Boží je celkový koncept. Že Lego dokáže velice zábavným způsobem působit i v rozpohybované verzi, už víme. O tom nás koneckonců mohli už přesvědčit jednotlivé cutscény vybraných videoher, případně jeden z menších filmových projektů jak samotného Lega, tak jeho odnoží Ninjago nebo Bionicle. Dosud ale nikdy nebyl využit potenciál naplno, jak se to Lego příběhu podařilo až nyní. Postavičky a jednotlivé dílky mají i vzhledem k počítačové animaci zachovaný svůj pevný stav s plastickými nedokonalostmi a mohou se ohýbat jen v kloubech, které to umožňují i jejich skutečným předobrazům. Výsledek je sice čistokrevné CGI, ale působící nefalšovaným dojmem stop motion animace (obdobně jako Malí válečníci, nebo když Aardmanovští Piráti! věrně kopírovali styl claymation). Kostkovaný efekt je udržován i v celkovém prostředí. Voda, pára nebo plameny mají rovněž takovou podobu, kterou si lze analogicky vytvořit za pomocí vlastní sady stavebnice doma. Hravý dojem je tím umocněn a jde ruku v ruce s celkovou pointou filmu a není jen hipsterským retro pozlátkem. Co navíc bezchybně funguje je humor. Ten tvůrci prokázali ve svých předchozích snímcích a i tady se opět jedná o trefu do černého. Děj kvapí a ani na chvíli neustrne v nudnější pasáži.

Jedna z nejvtipnějších verzí Batmana. Tedy, dokud nepřijde Ben Affleck.
Boží je důraz na detaily. Zde si film zaslouží srovnání s velice povedeným Raubířem Ralfem. Díky zvolenému prostředí se otevřela vrátka do světa ohromného potenciálu. A zkrotit se jej povedlo stejně zdařilým způsobem, jako disneyovská exkurze mezi videoherní automaty. Zrovna tak zůstane celá řada detailů, známých postaviček, vtípků a narážek během prvního sledování skryta. Teprve až opakovaná shlédnutí dovolí ucelenější docenění pečlivé práce, kterou si tvůrci s filmem dali. Jak jsme s obdivem sledovali licenční výhru multiplatformového vesmíru Nintenda, Segy a dalších ve zmiňovaném Ralfovi, tak obdobný pocit se dostaví i zde v několika málo (zdařilých!) scénách. Lego možná udržuje některé filmové licence, jak se s tím popralo studio Warner Bros. je ale otázkou. Otázkou, kterou divák řešit nemusí a o to víc jej potěší odpověď na ní. S takovým důrazem na detail vzniká jeden obrovský crossover nemyslitelných proporcí a jeho potenciál je využit na maximum.

Po 96 hodinách se Liam Neeson může živit jen dabováním badass charakterů.
Boží je hlasové obsazení. V originálním znění zazní charakteristické hlasy Willa Ferrella, Liama Neesona, Willa Arnetta, Elizabeth Banks, Alison Brie, Morgana Freemana, Chrise Pratta a dalších, včetně několika milých cameí (v rámci nichž dojde třeba i na Jump-streetské duo Channinga Tatuma a Jonaha Hilla). Do postaviček vdechli skutečný život a své hlasové řádění si všichni maximálně užívali. Především hodný a zlý polda v podání Liama Neesona je unikátní. Český divák si jej v drtivé většině kin naší republiky ale neužije. Kromě Slovanského domu v Praze není multiplex, který by uváděl nedabovanou verzi. Že je dabing všeobecným zlem, je dávno rozšířený fakt, který naštěstí nahlodává právě tvorba pro animované snímky. Bez dlouhého otálení lze podotknout, že boží je rovněž česká lokalizace! A řeč není jen o zvládnutém podávání hlasových výkonů, ale rovněž o jejich pečlivém výběru a samotném renderování celých scén, aby byly lokalizovány i jednotlivé nápisy uvnitř filmu do našeho mateřského jazyka. Možná je to dáno evropským zázemím společnosti Lego, možná i tímto krokem si zajišťuje následný marketing a částečné cílení na dětské publikum, v každém případě se jedná o další z řady pečlivých rozhodnutí, se kterým jsme se mohli naposledy setkat snad v raných Pixarovkách (a jejich sequelech, viz Toy Story 3). Což o úrovni kvality ledacos vypovídá.

Nevyhnutelný progres.
Boží je celkový zážitek. A to pro všechny věkové kategorie. Lego má tu ohromnou výhodu, že baví jak dospělé, tak děti. Každého trochu jinak a z trochu jiných důvodů. Díky tomu je dokonalým rodinným filmem. V určité fázi dokonce cíleně míří na dospělé publikum, což možná může trochu rozhodit tempo pro nejmenší. Schizofrenií trpí ale v tom nejlepším slova smyslu a naplno docenit jí lze zase až s opakovaným shlédnutím. Veškeré vypravěčské roviny na sebe navazují zcela plynule a dokonce se perfektně doplňují, aby vznikla zcela nová a unikátní sada. Lego příběh není jenom animákem pro děti. A není skvělým filmem jenom v rámci úzce vyhraněného žánru. Je kvalitním filmem zcela regulérních proporcí. Takových zase tolik nevzniká. Lze namítat, že se jedná o jeden ohromný product placement, jehož výsledkem mají být především masivně zvýšené tržby z merchandisingu. Zajisté. Ale to je zřejmé od samotného názvu a naprosto pochopitelné. Pokud bude dánská "stavební" společnost pokračovat v nastavené kvalitě vlastních děl, pak si zaslouží každou dánskou korunu. Její produkty naplňují srdce radostí po celé dekády a málokdo dokáže nepropadnout jejich kouzlu. Lego příběh je dokonalým extraktem těchto pocitů, což mnohokrát dokazuje na mnoha úrovních. To jej dělá jedinečným a právě proto by neměl nikoho záměrně minout.

Boží je titulní skladba. Co si budeme nalhávat, je až otravně chytlavá! A v české verzi snad ještě více!


Všechno je to boží! Takže na shledanou v kině! Tě víno, bambíno!

"Where is my pants?"


0 komentářů:

Okomentovat