Hledej

úterý 4. prosince 2012

Yip Man 2 (2010) - 80%

Ip Man 2
Úspěšný Yip Man se dva roky od premiéry dočkal sequelu. A opět si drží svou vysokou úroveň. Po skončení čínsko-japonské války a zachování národní hrdosti by se mohlo zdát, že se život Yip Mana a jeho rodiny vrátí do těch správných kolejí. Chyba lávky. Sociální krize pokračuje a ani přesun do Hong Kongu mu nezvedne životní úroveň. Ono otevřít si školu bojových umění není vůbec snadné, zvláště když je ve městě silná konkurence a přísná asociace vyučujících mistrů. Situaci neulehčuje ani výměna japonského dozoru za britský a nástup namyšleného boxera Twistera.

Zápletka se nyní točí především kolem Yipovy snahy o otevření vlastní školy Wing Chun, se zajištěním dostatečných financí pro svou těhotnou manželku a syna. Jenomže příliš žáků neprojevuje o nového mistra zájem a ti, kteří ano, způsobují akorát potíže. Díky jednomu z nich je Yip Man (Donnie Yen) nucen k dalšímu hromadnému souboji se žáky konkurenční školy, čímž se také dozvídá o pravidlech o založení té vlastní. Čeká ho tak nelehká zkouška v souboji se všemi mistry, kteří jej vyzvou na souboj. A mezi nimi je i uznávaný mistr Hong Zhen Nan (Sammo Hung Kam-Bo). Tato podzápletka eskaluje s příchodem britského boxerského šampiona Twistera (Darren Shahlavi), kterého taneční choreografie malých Číňanů rozhodně nezastrašuje a nebojí se to dávat tvrdě najevo.

Lana, židle a rozviklaný stůl
O souboji mezi boxerským šampionem a kung-fu mistrem bylo diskutováno mnohé a většinou se kladné hlasy přikláněly k vítězství ranaře, který je zvyklý přijímat tvrdé rány. Mezikulturní konfrontace pak tedy není nemístná a jedná se o zajímavý krok kupředu, aneb jakého neporazitelného bijce postavit proti houževnatým rychlonožkám. Film rázem začne svým průběhem připomínat všechny ty sportovní snímky v čele se sérií Rockyho (konkrétně Rocky IV), kterých tu už bylo spousta a málokterý se dokázal osvobodit od archetypální cesty losera na vrchol. Zde naštěstí nejsou žáci čínských bojových umění za vyložené nuly a vlastně se nedočkáme ani žádné "montážní" sekvence, boxerská část ale přesto jede v zajeté klišovité tradici. Ale ne všechny souboje jsou postaveny na této bázi a film nabízí i jiné náměty v čele s tradičními myšlenkami Wing Chun.

Eye of the kung fu tiger
Před kameru se opět postavil Wilson Yip a opět je to znát na vyprávění celého příběhu. Audiovizuální styl drží dříve nasazenou laťku a dokazuje režisérovy schopnosti. I ze stokrát viděného souboje v boxerském ringu vymáčkl maximum a rozhodně není nuda sledovat jej i přes očekávaný průběh. Donnie Yen se tentokrát ohání ještě více než posledně a na první prezentaci nemusíme čekat dlouho. Akce se naštěstí neopakuje, a tak nejsou dva souboje stejné. Tentokrát rozpohybuje své staré kosti i legenda kung-fu žánru Sammo Hung Kam-Bo (Kung-fu bratři, Projekt A), který sloužil u předchozího snímku jako choreograf. Svůj pokročilý věk ale rozhodně nedává znát. S tímto šedesátiletým dědou byste se do křížku dostat nechtěli.

Sammo Hung Kam-Bo - (ne)postradatelný asijského kontinentu
Yip Man 2 je stále skvělý, řemeslně i obsahově kvalitní film. Za svým starším bráškou ztrácí pár bodů s lehce předvídatelným dějem a se ztrátou prvotního příjemného překvapení (neb nyní už všichni očekávají kvalitní podívanou). Na druhou stranu je o něco akčnější a potěší i účast Sammo Hunga. Z Yip Mana se tak rázem stala vděčná série, která se dočkala i svého prequelu o Yipově mládí a neoficiálního spin-offu o začátcích Bruce Lee. Dočkáme se jeho výraznější role v připravovaném třetím pokračování? Závěr něco možná naznačuje...

"Master, you really can fight ten men at once."



0 komentářů:

Okomentovat