Hledej

čtvrtek 6. prosince 2012

Cesta do pravěku (1955) - 90%

Cesta do pravěku
Je to až k nevíře, ale konečně se po mnoha letech dostává do legální tuzemské distribuce legendární československý film Karla Zemana - Cesta do pravěku. Neuvěřitelné dobrodružství čtveřice chlapců, kteří se vydají proti proudu Řeky času a proplouvají historii od čtvrtohor až k počátku prvohorního života. Na poměry tuzemské kinematografie poměrně dost odvážný námět, navíc v podobě hraného filmu, natočeného za doby značného technického omezení, si nyní můžete užít díky Muzeu Karla Zemana také v digitální kvalitě. A to rovnou i s několika zajímavými bonusy.

Tuto československou klasiku zná pravděpodobně už každý. Věnujme tak chvilku pozornosti trikové stránce filmu. V roce 1933 okouzlil svět americký blockbuster King Kong, modla všech filmařů a soudobý vrchol hollywoodského umění. Kouzelné animatronické loutky, namontované do obrazu namáhavou stop-motion technikou, zvedaly diváky a kritiky ze sedadel. Revoluce ve filmovém průmyslu byla na světě a dodnes se k ní obrací řada aktivních tvůrců, v čele se Stevenem Spielbergem nebo Peterem Jacksonem. Dvacet let od tohoto okouzlení vznikla československá varianta ve formě znovuzrození prehistorických tvorů na filmovém plátně. Nestačí jen upozornit na lokaci a dobu vzniku, ale také předložit fakt, že stop-motion technika měla být teprve proslavena Rayem Harryhousenem až následující desetiletí (Jáson a Argonauti, Sedmá Sindibádova cesta, Souboj Titánů).

Původní americký plakát
Přestože jsme tu už měli první výraznou vlaštovku v podobě King Konga a Karel Zeman tak neobjevoval Ameriku, jednalo se o něco naprosto nevídaného. Zrodil se klenot tuzemské kinematografie. Stačí si sečíst téměř verneovskou dobrodružnou výpravu a obecnou oblibu vymřelých živočišných druhů a hit je na světě. Fantastický příběh, inspirovaný kresbami Zděnka Buriana a dobrodružnými romány, strhává jednu generaci za druhou. A jak s léty klesá míra okouzlení technickým ztvárněním, tak přímo úměrně roste (nejen) pamětnická hodnota. Kdo dnes s láskou nezavzpomíná na první setkání s mamutem, na souboj Tyrannosaura se Stegosaurem nebo na brození močály za živým trilobitem. Kdo nechtěl být v pramici spolu s hrdinnými chlapci a na vlastní oči spatřit živé dinosaury!

Stegosaurus jako živý... nebo..?
Velmi známá je americká aféra upravení a poangličtění snímku. Vznikl nový začátek, který se odehrával v New Yorském Central parku a byly vymazány veškeré scény s česky psaným deníkem. Ještě zajímavější je cesta distribuce digitálních nosičů na náš trh. Zatímco DVD vyšlo (ať už samostatně, nebo v rámci celé edice filmů Karla Zemana) v Japonsku, Španělsku nebo Německu, my krajané jsme mohli dodnes leda tak utřít nos. Žádná z velkých distributorských značek české produkce (Filmexport Home Video, Bonton film, Magic Box) se nechopila příležitosti zakoupit práva na filmy tohoto filmového vizionáře (tedy kromě Čarodějova učně) a tento krok muselo absolvovat na vlastní náklady až samotné Muzeum Karla zemana. Ačkoliv jsme oproti japonské verzi ochuzeni o krátkometrážní film Pan Prokouk v pokušení, na disk se vešla řada dalších, zajímavých bonusů. Jsme tak naštěstí vyvarováni klasickému nešvaru osekání přidané hodnoty pouze na menu a výběr scén.

Jedna z náročnějších trikových scén
Uplynulo téměř už 60 let od premiéry a přesto má Cesta do pravěku stále co nabídnout. Můžeme být právem hrdí za vlastní verzi Jurského parku a připomenout si jednoho z nejvýznamnějších tvůrců nejenom našeho filmového nebe. Díky výše zmíněnému muzeu se v nejbližší době můžeme těšit na Vynález zkázy a Barona Prášila. A pokud bude vysoký odbyt, tak snad i dalších děl vizionáře Karla Zemana. Zbývá jen položit si palčivou otázku, kam se v posledních desetiletí vytratil onen nápaditý duch z našich luhů a hájů. Strach z experimentů a sázky na jistotu dostaly úroveň naší filmové produkce tam, kde je. Ještě, že jsou národní archívy plné děl z lepších časů...

"Pánové, tak s tím ani nehnu!"



2 komentáře: