Hledej

neděle 14. října 2012

Moonrise Kingdom (2012) - 85%

Až vyjde měsíc
Když už sychravé počasí nezastavitelně přebírá nadvládu nad podzimem a teploměrové hodnoty nezastavitelně klesají k nižším hodnotám, můžeme akorát zavzpomínat na nedávno uplynulé teplé léto. Pojmeme tuto vzpomínku filmově a konečně si představíme "nejletnější" film tohoto roku. A zároveň nejzdařilejší komedii. Pojďme si společně počkat, Až vyjde měsíc. Jedná se o zvláštní překladatelský patvar nejnovějšího díla režiséra Wese Andersona. Ten bezesporu patří k tvůrcům, jejichž tvorba má zřetelně čitelný rukopis. Ať už se jedná o styl vyprávění, obsazení nebo podivuhodný scénář. Stačí vzpomenout na Život pod vodou, Jak jsem balil učitelku nebo Fantastický pan lišák. Specifické audiovizuální cítění je patrné i zde, ale obsahově se jedná zřejmě o nejlepší Andersenův počin.

Příběh je umělecky nadsazený a obsazený různými karikaturními postavičkami slavných herců. Nacházíme se v 60. letech minulého století na březích Nové Anglie. Štafetu hlavní role zde přebírá sirotek Sam (Jared Gilman), který uteče z letního tábora, aby se mohl setkat se svou láskou Suzy (Kara Hayward). Ihned se spouští pátrací akce, v jejíž čele stojí vedoucí tábora Ward (Edward Norton) s partou pilných náctiletých skautů a místní šerif Sharp (Bruce Willis). Starost o svou ztracenou dceru mají i Suzyiny rodiče Laura (Frances McDormand) a Walt (Bill Murray) a svou vodu do mlýna přidává i sociální služba (Tilda Swinton), která chce Sama odvézt do sirotčince. Od kohokoliv jiného by se pravděpodobně jednalo o posmutnělé drama. Od Andersona ale dostáváme poetickou romantiku s řadou tragikomických postav.

Nikdo nerozumí jednoduchosti čisté dětské lásky. Nebo snad ano?
Příběhu o nevinné dětské lásce je doprovázena velmi citlivým režijním přístupem, plným kamerových hrátek a účelným barevným laděním. Andersonova audiovizuální exhibice nemusí každému sednout, když ji nerámuje nějaký smysluplný děj. Důkazem budiž poměrně chladně přijímané snímky Taková zvláštní rodinka nebo Darjeeling s ručením omezeným. V případě Moonrise Kingdom ale není od věci se od tohohle škatulkovitého předpokladu oprostit a pokusit se užít si příběh i navzdory netradičním naračním způsobům. Ty se možná mohou zdát být příliš náhodné, ale ve výsledku jsou všechny účelné, kouzelné a mají svůj smysl. Film je opět pochopitelně obsazený samými známými jmény, kteří jsou ve svých rolích přesní a viditelně si svou účast náležitě užívají. To samé se týká dětských hrdinů, kteří jsou všichni sympatičtí a není problém jim fandit. Což také rozhodně nebývá pravidlem.

Na pátrací akci po ztraceném skautovi jedině řádně ozbrojeni!
Z vizuálního hlediska jsou zde přítomné veškeré režisérovy trademarky. Statické záběry různých úhlů, několikavteřinové záběry mimo hlavní dějový rámec, nebo změny perspektiv. Kamerové průlety průřezy budov jsou také velmi povedené, stejně tak vyobrazení letní přírody osamělých ostrovů. Svůj význam mají i náhodné dokumentární výstupy deus-ex machina vypravěče (Bob Balaban) a podporují celkovou potrhlou komediálnost snímku. Stejně tak, jako účast několika známých herců v cameo rolích. Dočkáme se tak i dalšího Andersonova dvorního herce Jasona Schwartzmana nebo Harvey Keitela. Soundtrack Alexandre Desplata podporuje celkovou atmosféru a hudební kompozice známých orchestrálních instrumentálek stejně tak.

Co herec, to persona
Komediálnost celého díla není prvoplánová, tudíž film není komedií pro širokou veřejnost. Ale vychází z celkové nadsázky a zvolené stylizace, na jejíž notu je třeba se naladit. A že to není problém. Kdo by nechtěl, byť trochu nostalgicky, zavzpomínat na krásné letní chvilky, případně první velké lásky. V tomto ohledu vyhrává Až vyjde měsíc na plné čáře i přes scénáristické nepředvídatelné psí kusy. Tato pozoruhodná forma je naštěstí rámcovaná poutavým příběhem, tak nikdy nepohltí obsah díla. Filmu, který vyvolá blažený úsměv během celé stopáže a který vám zůstane ještě dlouho po skončení závěrečných titulků. Jen více podobných snímků!

"We're in love. We just want to be together. What's wrong with that?"



0 komentářů:

Okomentovat