Hledej

neděle 25. listopadu 2012

Bill & Ted's Bogus Journey (1991) - 60%

Neskutečná cesta Billa a Teda
Ve snaze o vytvoření nové kultovní dvojice a úspěšné filmové značky vzniklo dva roky po Skvělém dobrodružství Billa a Teda pokračování s názvem Neskutečná cesta Billa a Teda. Před kamerami se znovu sešlo stejné obsazení, které nyní musí čelit padouchům z budoucnosti, robotickým dvojníkům a samotné smrti. Změny se dočkal jen režisérský post a celkově odlehčený feeling předchozího snímku. Ale hezky popořadě, podívejme se, jaké dobrodružství čeká známou dvojici tentokrát.

Bill (Alex Winter) a Ted (Keanu Reeves) se stále bezúspěšně snaží prosadit jako rocková skupina Wyld Stallins. Hnacím motorem už není středoškolská problematika, ale nutné zazáření na souboji kapel. V tomto důležitém okamžiku ale z budoucnosti dorazí robotické verze ústřední dvojice s cílem zabít lidské předobrazy, zaujmout jejich místo a uzpůsobit budoucnost podle plánů zlovolného De Nomolose (Joss Ackland). Nejenom, že tak způsobí rozchod s jejich (středověkými) přítelkyněmi, ale dovedou je na rozcestí mezi nebem a peklem. Problematika cestování časem tentokrát hraje až druhořadou roli, námětem tohoto dobrodružství je cesta do podsvětí a zase zpátky.

Don't Fear the Reaper!
Žel, i přes zůstávající absurditu nepůsobí příběh tak svěžím dojmem. Neohrožené duo povalečů je možná ještě tupější než dříve a chvilkami je to už trochu otravné. Původně celkem jednoduchá zápletka prvního dílu se zde ubírá vícero směry a tak nastavená úroveň není jednotná. Kolísavá kvalita je naštěstí vystřelena vzhůru s příchodem Smrti (William Sadler) na scénu. Z původně druhořadě postavy se v druhé polovině filmu stane regulérní a důležitá vedlejší postava, která si pro sebe krade ty nejzábavnější scény. Za vše hovoří sekvence v podsvětí, kdy byl Bill a Ted musí nad bledou tváří s kosou vyhrát, aby se mohli vrátit do světa živých. Mezi další světlé okamžiky patří návštěva nebe při hledání nejchytřejší osoby na světě. Jak jinak chcete bojovat proti zlým robotům, než nechat vytvořit dobré roboty, aby se o ně postarali?

Nebeská sekvence ani nepotřebuje popisek
Filmu se ujal ještě větší nýmand než posledně - Peter Hewitt, mezi jehož nejúspěšnější snímky patří... Garfield ve filmu? Pokud k němu budeme přistupovat bez předsudků, můžeme si povšimnout, že po režijní stránce je Neskutečná cesta Billa a Teda o třídu lepší, než její předchůdce. Jenom ztvárněním pekelných sekvencí přichází s celou řadou působivých záběrů a tvůrčích nápadů. Co ale zůstalo na stejně kvalitní úrovni, je propagace rockové hudby. Riffy elektrických kytar konstantě protínají děj nejen při klasickém gestu hlavních hrdinů, ale i v licencovaných skladbách. O ústřední píseň se postarala samotná kapela Kiss, jejíž jedna verze videoklipu God Gave Rock and Roll to You obsahuje propagační záběry z filmu a dokonale zachycuje jeho celkovou atmosféru.

Station!
Snaha o vytvoření nového fenoménu vyvrcholila s produkcí animovaného seriálu, kam se v hlasové podobě vrátila většina osazenstva. Všech třináct neškodných epizod ovšem zapadlo mezi další animáky, které se snažily postavit svou propagaci na známé značce. Téměř každá druhá (sci-fi) komedie z přelomu 80. a 90. let se tak dočkala svého animovaného zástupce. Stačí zmínit Krotitelé duchů, Návrat do budoucnosti, Beetlejuice, Blbý a blbější, Ace Ventura a další. Sražení náročnosti na mladšího diváka televizní stanice Cartoon Network a jí podobné se nesly se ztrátou původního ducha předlohy, ale z hlediska cílové skupiny se nejednalo o vyložené průšvihy. 

Že by Wyld Stallins konečně našli svůj zvuk?
Jak si tedy stojí Neskutečná cesta Billa a Teda? Oproti předchozímu dílu se poněkud vytratila čerstvost originality a recyklování témat nikdy není nejšťastnější cestou. Zatracení si snímek ale rozhodně nezaslouží, na to je toto dobrodružství stále ještě zábavné a dobře citovatelné. O popkulturním významu celé "ságy" hovoří i zvěsti o natočení třetího pokračování, kde by měly hlavní role opět zaujmout Keanu Reeves a Alex Winter, dnes už téměř padesátiletí pantátové. Vzhledem k tomu, že Keanu vizuálně vlastně vůbec nestárne, by to nemuselo vypadat tak zvláštně. A možná se tak dokončená trilogie dočká zaslouženého uznání. Přeci jenom, ujeté fantasy komedie se dnes už tak často netočí. Tak jen směle do toho! Most triumphant!

"You totally killed us, you evil metal dickweeds!"



0 komentářů:

Okomentovat