Hledej

pátek 19. října 2012

Journeyman - 1. série (2007) - 80%

Cestovatel
Po delší době tu máme opět jeden seriál. Doba podzimu značí rozjezd vysílání všech oblíbených sérií. Některé jsou stálice televizních obrazovek a některé budou po první sérii nemilosrdně zrušeny. Taková je nelítostná politika jednotlivých stanic, když jejich nové výtvory nenaplní předpokládané požadavky se sledovaností. Ta zde hraje klíčovou roli, nikoliv kvalita samotného výtvoru. Do této smutné kategorie spadá i slibně vypadající sci-fi Cestovatel. Seriálová kombinace námětů známých z takových povedených filmů, jako Zakletý v čase, Osudový dotek nebo Zdrojový kód.

Dan Vasser (Kevin McKidd, kterého si můžete pamatovat z HBO minisérie Řím) žije obyčejný život novináře. Doma vychovává se svou milovanou manželkou Katie (Gretchen Egolf) sedmiletého syna a i přes nějaké kostlivce ve skříni jsou všichni šťastní. Jednoho dne ale Dan objeví novou a nechtěně nabytou schopnost - náhodné cestování časoprostorem. A to mu pochopitelně zamotá nejen se základním principem vnímání světa, ale i s osobním životem. Posléze se ukazuje, že během jednoho takového "výletu" má za úkol ovlivnit osud konkrétního člověka. A dokud se mu nepodaří učinit potřebné změny, nemůže se vrátit do současnosti. Jak nakládat s těmito nekontrolovatelnými výpady, jak je vysvětlovat svému okolí a co je vůbec způsobuje?

Titulní obrazovka
Samotný mysteriózní námět je dostatečně nosný, ale pochopitelně jej rámují další vedlejší postavy pro rozvíjení souvislých vedlejších příběhů. Důležitou postavou je Danova bývalá přítelkyně Livia (Moon Bloodgood), která by měla být nešťastně zesnulá po tragické letecké havárii. A teď ji potkává pravidelně na svých dobrodružstvích v minulosti. Ukazuje se totiž, že má stejné nevysvětlitelné schopnosti a pravděpodobně má dohlížet právě na něj. To pochopitelně těžce snáší Katie, která musí čím dál tím častěji řešit spoustu věcí sama, jen s občasnou výpomocí od Jacka (Reed Diamond), Danova bratra v policejní uniformě a zároveň bývalého přítele. Rodinu Vasserů čeká nejtěžší zkouška, které kdy čelili.

Jak vlastně funguje ono záhadného cestování a jaká jsou jeho pravidla? To Dana vystřeluje na "mise" do nepříliš vzdálené minulosti (většinou na území San Francisca). Přesuny jsou neovlivnitelné a neodhadnutelné, většinou bohužel postihují nepříliš vhodné okamžiky. A čas ztrávený v minulosti je minimálně stejný jako doba jeho absence v přítomnosti. Výhodou je, že s ním mohou cestovat i věci, které má při ruce, netrpí tak syndromem "nahého" putování, jako Eric Bana v Zakletém v čase. Tato schopnost se sice hodí, někdy ale může způsobit nechtěné problémy. S přenosem současných bankovek či technologie do minulosti hrozí pošramocení současné časové linie a nechtěného ohrožení i vlastního osudu. I tento druh nešvarů Cestovatel pokrývá a je tak zajímavější a nápaditější.

Jack (Reed Diamond) , Livia (Moon Bloodgood), Dan (Kevin McKidd) a Katie (Gretchen Egolf)
Jednotlivé díly se pokoušejí z námětu vyždímat co nejvíce a tak kombinují nejrůznější možné nešvary časoprostorového cestování, za což si tvůrci rozhodně zaslouží bonusový kredit. Občas příběh dost balancuje na hraně časových paradoxů s tím, jak často podlého motýlímu efektu a teorii deterministického chaosu, ale aspoň zde není patrná ignorace základních pravidel. Dan si brzy uvědomí svou moc a jako rozumný člověk se snaží zabránit několika neštěstím, která se udála a změnit tak přirozený chod událostí. Jenomže každá taková změna může mít fatální důsledek. Byť jsou tyto problémy pouze naťuknuty a nejsou tak komplexní jako v Osudovém doteku, jsou zde a nejsou odbyté. Krom toho přináší Cestovatel svoje verze odpovědí na zapeklité otázky fandů a teoretiků cestování časem. Jak nejchytřeji přesvědčit okolí, že nejsem blázen? Změnil bych něco na svém osudu nebo na osudu mých nejbližších? Co kdybych potkal sám sebe nebo někoho z blízkých? Jak bych naložil s nebezpečným zločincem, kterého potkám jako malého, utrápeného a dosud nezkaženého chlapce?

Zajímavý je námět dílu Double Down (epizoda 7). Dan se vrací do nedaleké minulosti, kdy se jeho mladší verze potácela v nebezpečné zóně kombinace hazardu a alkoholu. Jenomže díky tomuto období se dal dohromady se svou současnou ženou, která mu pomohla k novému začátku s čistým štítem. V tomto osudovém okamžiku na sebe díky neopatrnosti upoutá pozornost nebezpečného gangu, který poté pochopitelně jde po jeho mladší verzi. Dan nyní musí nejenom směrovat svůj vlastní cíl, ale také za každou cenu nechat průběh všech akcí v nezměněném stavu. I kdyby to znamenalo zpacifikovat své druhé já a nahradit jej sebou samým. Znovu okusit prohrávání velkých peněz v partičce pokeru a nechat se opečovat Katie. Jedině tak může být budoucnost zachráněná, když je v sázce tolik. Zkrátka zajímavé téma vlastního obětování, nutného znovuzažívání nepříjemných chvil a nechtěnému návratu k vyléčeným nešvarům.

O dramatické momenty není nouze
Podobných nápadů má Cestovatel dost a každý z nich by vystačil na jeden celovečerní film. Jednotlivé díly svými oddělenými zápletkami fungují sice samy o sobě, ale tento seriál je dějovější a plynule provázanější, než se může na první pohled zdát. S nárůstem počet jednotlivých "cest" roste nebezpečí nejen rodinné katastrofy, ale také množství podezřívavých odpovědí od policejních důstojníků i federálních úředníků. A pravdu Danovi nikdo neuvěří, snad až na tajuplného profesora Elliota Langleye (Tom Everett). Jeho postava ponořuje příběh do více mysteriozních vod alá Správci osudu. Naštěstí je majoritní část prostoru věnováno komplikovanému vztahu obou bratrů Vasserů a dalších rodinných záležitostí, které problematika cestování časem patřičně okořeňuje. Zde vystupuje do popředí charisma všech zúčastněných, vedené standardní režií seriálu na pokračování. Potěší celá řada licencovaných skladeb (pro snahu autentického navození konkrétní doby), ale už tolik nepotěší občasné experimenty s kamerovými filtry.

Seriál byl bohužel ukončen po první sérii a zůstal s neuzavřeným koncem. Možná je to ale dobře. S nárůstem dalších dílů by hrozilo nebezpečí přílišného zapletení do časových paradoxů, opakování námětů a vytracení mysteriozního oparu. Přílišným vysvětlováním by přestal být zajímavý a neukončený závěr mu tak svým způsobem sluší. Nechává v divákovi rezonovat spousty otázek a zapíše se mu tak snadněji do paměti. Nicméně alespoň ještě jeden díl o délce celovečerního filmu s nahuštěnou akcí by seriálu jistě slušel. Jako v případě takového Firefly a jeho vyprošeného uzavíracího filmu Serenity. Toho se ale v případě poměrně málo známého Cestovatele nejspíše nikdy nedočkáme. Zůstává nám tak alespoň 13 40ti-minutových dílů zajímavého sci-fi, které se snaží na problematiku cestování časem nahlížet z perspektivy realisticky uvažujících fanoušku. Taková přijatelnější a příjemnější alternativa k FlashForward. Kdo hledá něco serióznějšího, než je Doctor Who, měl by dát tomuto dobře natočenému seriálu s kvalitními herci rozhodně šanci.

(do poloviny videa bloopers, v druhé části dynamický sestřih ze seriálu)

0 komentářů:

Okomentovat