Hledej

sobota 11. února 2012

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D (1999) - 70%

SW: Ep I - Skrytá hrozba
O fenoménu Hvězdných válek bylo řečeno snad už všechno. V roce 1977 vytvořil George Lucas fenomén, ze kterého už přes tři dekády žije poklidným životem na svém ranči. A rád by v tom pokračoval nejméně aspoň jedno další desetiletí. Jako správný puntičkář vyčkává na každou technologickou novinku, kterou by mohl implementovat zpětně do svých filmů a zdokonalovat je tak k obrazu svému. Tyto změny bývají přijímány s nevolí, ale fanoušci musí své negativní emoce potlačit, aby mohli svou oblíbenou ságu vidět v kvalitnějším obraze a zvuku VHS/DVD/Blu Ray kolekce. A protože v poslední době je módně nafukovaná bublina s názvem "3D", nemůže u toho strýček George chybět. Tentokrát na to šel ale vychytrale...

Základní myšlenka je znovu uvádět do kin co rok, to jednu epizodu (přestože konverze již proběhla pro všech šest dílů). Pokud vydělá jeden díl v kině určitou sumu, půjde do distribuce další rok další epizoda. Pokud ne, dalších dílů se nedočkáme. Aby bylo dosaženo co největších výdělků, jdou po sobě epizody v logicky-chronologickém pořadí. To znamená nejprve nová "prequelovitá" trilogie, poté až klasická původní. Sám Lucas nejspíše tuší, že v opačném pořadí by nová trilogie dosahovala ani ne polovičních potenciálních tržeb. Pod psychologickým nátlakem "zaplaťte si pěkně za nové díly, pokud chcete vidět v kině původní epizody" zváží návštěvu kina i ti méně spokojení diváci. Otázky ohledně kvality starých a nových epizod, optimální pořadí pro seznámení s novým divákem, kontroverzní témata ohledně změn v jednotlivých re-releases či přesah jednoduché sci-fi pohádky do globálního kulturního dědictví tu ale nyní nebudou řešeny. Zaměřme se na Skrytou hrozbu a její fungování ve třetím rozměru.

Trojrozměrný efekt je spíše rušivý. Nejenom, že je obraz celkově tmavší, ale jako dodatečná konverze nevytváří dokonalé ponoření do dalšího rozměru. Efekt je vytvořen způsobem vzdáleného pozadí a "vystřiženým" popředím. Je to pochopitelné, avšak alespoň plně digitální záběry mohly být znovu vyrenderovány. Spolu s nevýrazným 3D si divák navíc musí protrpět dabing, který už tak infantilní dialogy povyšuje na další level nechtěné legrace. Trojrozměrný prostor není v konečném důsledku hlavním důvodem k návštěvě kina, ale spíše je prvkem degradujícím. Ne vždy (závod kluzáků), ale celkově jde o upgrade zbytečný. Co se týče dodatečných úprav, většina byla provedena na posledním vydání v Blu Ray edici (nahrazení loutkového Yody digitálním) a do filmu jsou vloženy některé původně vystřižené scény.

9.2.2012 Cinestar Anděl - geeci mezi námi

Epizoda I se možná až neprávem označuje za černého Petra hexalogie (kterým by měla být Epizoda II). Po šestnácti letech byla očekávání příliš vysoká. Žádný osudový příběh se na první pohled nekonal, stejně tak jako pohádka pro odrostlejší. Zcela logicky byl děj přizpůsoben mladšímu publiku, které si touto cestou mohlo najít oblibu ve starší díly zpětně. Pro pravověrné fanoušky to ale byla rána pod pás. Předigitalizovaná stylizace, zbytečné dějové odbočky, otravný Anakin a ještě otravnější Jar Jar Binks. Pro samé zklamání se ale nesmí zapomínat na kladné stránky filmu. Pomrkáváních na původní trilogii je více než dost a přesto v decentní kvantitě (aby mohla gradovat do Epizody III), digitální efekty byly na konec devadesátých let odzbrojující a vznikla řada ikonických scén. Závod kluzáků nebo souboj s Darth Maulem za zvuku Duel of the Fates tak patří právem a hrdě do kanónu světa Star Wars jako kličkování mezi asteroidy s Millenium Falconem. Akčními scénami si Lucas vynahrazuje svou dialogovou bezradnost a rozporuplné umění režírovat živé herce a naštěstí jich je tedy více než dost.

Jako samostatný film by v očích kritiky možná obstál lépe než jako součást jednoho celku s legendární minulostí. S postupem času se ale vytváří jakási smířlivá symbióza mezi oběma trilogiemi. Zklamání postupně snižuje svou intenzitu a na řadu přichází zpětné oceňování některých nápadů. Hodnocení se přizpůsobuje jak celku nové trilogie, tak celku Hvězdných válek jako takových. Je to fenomén a jak na řadu přijde další hi-tech novinka, jistě se opět s jednotlivými díly znovu setkáme. Tak nechť nás provází síla minimálně do roku 2017.

"And you, young Skywalker; we shall watch your career with great interest."


0 komentářů:

Okomentovat