Hledej

pátek 3. února 2012

Téma: Mission: Impossible

Do kin už po čtvrté zavítal tajný agent Ethan Hunt s tváří Toma Cruise. Pojďme si připomenout historii této série, jejíž prameny sahají až do šedesátých let směrem k televizním obrazovkám.



Mission: Impossible (1966 - 1973)
V tomto období se poprvé objevila organizace špionů, kteří provádějí akce, na první pohled neproveditelné. Díky pečlivě naplánovanému průběhu akce a sehrané týmové spolupráci se této sestavě dařilo převádět mise na proveditelné a bavit diváky po celých 7 sérií. Hlavní roli obsadil Peter Graves jako agent Jim Phelps a ve 49 epizodách se objevil Leonard "spock" Nimoy. Celkové vyznění seriálu po letech je takovým mixem mezi Profesionály a A-Teamem, zubem času poznamenané, přesto i po těch letech stále koukatelné.



Mission: Impossible [Nulová šance] (1988 - 1990)
Po patnácti letech se vznikly dvě nové série, které na původní seriál navazovali. Tedy spíše časově přizpůsobovali a vznikl tak de facto remake. Ke své roli se vrátil již značně prošedivělý Peter Graves a po 35 epizod se vrhal spolu s novým týmem do nových, nemožných misí. Se svým starším bratříčkem si v ničem nezadá, ale vždy bude stát v jeho stínu. V lepším případě je tak brát "oba" seriály jako jeden s jednou větší časovou odmlkou.



Mission: Impossible (1996) - 80%
Šest let po definitivním skončení seriálu přivedl jeho adaptaci na plátna kin velikán Brian DePalma (Zjizvená tvář, Neúplatní, Carrie). Příběh agenta Ethana Hunta (Tom Cruise) sleduje jednu z misí, která nedopadla kvůli zradě nejlépe. Většina agentů byla zneškodněna a vina hozena neprávem na tuto postavu. Tím začne cesta za očištěním svého jména a zjištěním skutečného viníka. Film přinesl několik legendárních a často citovaných scén a akčních sekvencí. Naštěstí se tak nestalo na úkor téměř noirového pojetí pátrání na vlastní pěst. Těší se také velmi pozitivní divácké odezvě, trochu nepochopení se mu ovšem dostává ze strany fanoušků původního seriálu, neboť zde kromě úvodní sekvence vymizela ona týmová spolupráce, na které byl postaven. Téměř celý snímek byl natáčen v Praze, tak se zde mihne několik českých herců (např. číšník Marek Vašut).



Mission: Impossible II (2000) - 50%
Pokračování se nepovedlo. Na režijní post nastoupil John Woo, který sliboval zábavnou akční podívanou jako jeho filmy s Yun-Fat Chow (Hard Boiled, Killer, Better Tomorrow) nebo Face Off. Akčního filmu jsme se nakonec dočkali, ale zcela nehodného svého jména, postrádající smysluplnější děj. Ten se točí kolem nově vyvinuté biologické zbraně, která se samozřejmě dostala do nepovolaných rukou. Nechybí ani romantická linie komplikující celkovou situaci. Blíže než Nulovou šanci film připomíná velmi naspeedovanou bondovku. Nechybí ani klasické atributy Johna Woo, jako střelba z dvou pistolí naráz, zpomalené skoky nebo osudové bílé holubice. Jako výplach možná, každopádně se tato mise Ethanovi příliš nepodařila.



Mission: Impossible III (2006) - 75%
Tuto sérii se pokusil (a zdárně) oživit J.J. Abrams, tvůrce Lost nebo Alias. Právě na základě tohoto seriálu si Tom Cruise vynutil, že pokud někdo bude režírovat další film, tak právě J.J. Tato sázka se vyplatila a celovečerní režijní debut vrátil sérii na výsluní. A co je ještě důležitější, vrátila se i celá organizace tajných agentů, včetně svého střediska. Poprvé tak filmová adaptace více odkazuje na původní seriál, za což se mu dostalo náležitých pochval. Celé to už není pouze one-man-show Ethana Hunta a pomyslnou třešinkou na dortu je záporák - obchodník se zbraněmi, skvěle zahraný Philip Seymour Hoffmanem.



Tento díl je své předloze nejvěrnější a řadou kritiků označován za nejlepší. Proto se s velkými očekáváními vyčkává čtvrté pokračování, kde J.J. Abrams ustoupil jen do role producenta. Vyplní se, nebo kvalita opět klesne jako v případě prvního sequelu? Odpovědi se dočkáme již brzy...

0 komentářů:

Okomentovat