Hledej

sobota 19. října 2013

Prisoners (2013) - 80%

Zmizení
Letní sezóna je nezvratně pryč a s ní i kornoutky zmrzliny na zelené louce nebo pohled na obnažená dívčí těla na plovárnách a rozžhavených plážích. A stejně tak i blockbusterový peleton rozmáchlých a penězchtivých velkofilmů. Je sychravý podzim, čas nastávající oscarové sezóny. Čas na ponurou část kinematografie, jež adekvátně reflektuje mlhavou atmosféru za okny. Mistry v oboru podobných nálad jsou skandinávští tvůrci a jejich thrillery / dramata / detektivky. Přeci jenom, chladná rána a mlhou protkaná armáda jehličnatých stromů je v této geologické poloze na denním pořádku po většinovou část roku. Stačí si vzpomenout třeba na dánský Hon. Američanům se občas také zadaří a takový Winter's Bone dokazuje, že u toho ani nutně nemusí být David Fincher. Na základě tohoto úvodu přichází do kin nenápadný film Zmizení. Poměrně tichý příchod mu hraje do karet, neboť dokáže velice příjemně překvapit. K zachování mýtické mlhy tak bude následná recenze stručná a omezí se jen na pár klíčových informací.

Nejnovější film Denise Villeneuveho je psychologickým thrillerem a pochmurnou detektivkou zároveň. Na jedné straně stojí nešťastný otec Keller Dover (Hugh Jackman), na druhé straně detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), oba pátrající po zmizelých dcerách Kellera a jeho kamaráda Franklina (Terrence Howard). Silné téma podepírají herecky excelentní sestava, především první dva jmenovaní, kteří mají poskytnuto nejvíce prostoru. Jsou to postavy z masa a kostí, nastalými situacemi donuceni improvizovat, sáhnout si na samé dno a lapat po sebemenších indiciích. Když se v sousedství objeví podivný karavan s ještě podivnějším řidičem, zaostalým Alexem (Paul Dano), může začít vyšetřování plné odboček, slepých cest a přehlížených nápověd. Blíží se pochmurná zima a každá ztracená hodina je drahocenná. Podaří se dojít k závěrečné katarzi dříve, než diváka semele zprostředkovaná tíživá deprese?

Keller má asi jako každý otec v podobné situaci pocit, že policie nevyšetřuje dostatečně.
Osobitá psycho-kriminálka si hraje se základními elementy strachu a hněvu, přičemž nechává své postavy upadat do nesnesitelné bezmocnosti. Neustálý déšť a první sněhová pokrývka dopomáhá z malého amerického předměstí vytvářet až hororové prostředí. Velká část zodpovědnosti za vykreslení požadované atmosféry připadá kameramanu Rogeru Deakinsovi. Jeho kamera s dlouhými statickými záběry na nepatrné detaily (kůru stromu nevyjímaje) má téměř až umělecké ambice. Za doprovodu hudby Jóhanna Jóhannssona (jehož rodiče byli při výběru jména pro svého potomka vskutku kreativní), scénáristického extempore a hereckých výkonů vzniká vskutku zdařilé dílo, které po celou dobu své dlouhé stopáže dokáže držet napjatost na maximální úrovni. Záleží ale také na míře divácké prozíravosti, při vysoké pozornosti a vnímání nenápadných detailů lze výsledek odhadnout dříve, než hlavní hrdinové. Přesto se nejedná o přímočaré vyprávění, film dokáže strhnout svou záměrně nepříjemnou náladou a silným tématem. Dokonce ani nenápadná křesťanská propagace není rušivým elementem a rozhodně ne žádnou skrytou agitací.

S takovou fazonou si Alex o problémy přímo říká.
Nejenom postavou Jakea Gyllenhaala je na místě časté skloňování Fincherova jména (Zodiac, Se7en). Ambice snímku nejsou malé a je pravděpodobné, že si jich bude cenit i kdejaká porota při udělování různých filmových ocenění. A rozhodně právem. Wolverine dokazuje, že kromě svalů a bídnického zpěvu dokáže velice adekvátně odehrát i vážnou dramatickou roli, princ z Persie má v posledních letech zase velice zdařilý čuch na zajímavé látky, vzpomeňme třeba na loňské překvapení s Patrolou. Vhodné je rovněž zmínit drobné vedlejší role oscarových osobností jako Melissa Leo (Fighter) nebo Viola Davis (The Help). A to by mělo pro základní úvod stačit. Zmizení mají své drobné narativní mouchy, ale na prostoru 146 minut nezačnou nudit a dokážou v divákovi probudit emoce, čímž mohou pak v jeho mysli rezonovat ještě nějakou dobu po skončení závěrečných titulků. Po výplachové sezóně se jedná o velice svěží pocit.

"Pray for the best, but prepare for the worst."

P.S.: Pozor! Spoileroidní trailer jen na vlastní zodpovědnost!


0 komentářů:

Okomentovat