Hledej

úterý 19. února 2013

Madagascar 3: Europe's Most Wanted (2012) - 70%

Madagascar 3
Dreamworks rád sází na seqely svých nejvýdělečnějších značek. Zatímco série Shreka šla postupně kvalitativně do kopru, u Madagascaru takovou přímočaře sestupnou tendenci nespatříme. Parta zvířat z newyorské zoologické zahrady nejprve uprchla na africký ostrov, který nosí série v názvu, i když s ním později nemá nic společného. Druhý díl přemístil pole působnosti do srdce Afriky, skutečného domova zvířecích uprchlíků. Řešily se rodinné vazby a původní vrozené instinkty a už to nebyla taková legrace. Alespoň tučňáci vše ještě dokázali zachraňovat. Pak přišel díl třetí. A navzdory předpokládanému vývoji je možná ze všech nejlepší. Trilogie se uzavírá a to pořádně stylově.

Lev Alex (Ben Stiller), žirafák Melman (David Schwimmer), hrošice Gloria (Jada Pinkett-Smith), zebra Marty (Chris Rock) a lemuří král Julien (Sacha Baron Cohen) se svými kumpány vyráží najít tučňáky do casina v Monte Carlu. Cíl je jednoduchý, dostat se konečně zpátky do milovaného New Yorku. Poplach v Monaku ale nezůstane bez povšimnutí a za hrdiny se vypravuje nebezpečná Chantel DuBois (Frances McDorman). Během útěku se naše parta přidá k právě projíždějícímu vlaku s cirkusovými zvířaty a skutečná taškařice teprve začíná. Jak si poradí vedle cirkusových profíků bláznivého lachtana Stefana (Martin Short), ruského tygra se zálibou v boršči Vitalym (Bryan Cranston), artistickou levharticí Giou (Jessica Chastain) a ostatních?

Circus Afro.
Madagascar si konečně uvědomil svojí sílu, kterou je ryze groteskní humor. S dramatickou výstavbou logického děje si nikdo hlavu neláme a jen vrhá potrefená zvířata a jejich lidské pronásledovatele z jedné humorné šlamastiky do druhé. Celá zápletka o odkupu cirkusu z nakradených peněz z casina a snaha zalíbit se na londýnském představení americkému producentovi, který zafinancuje turné po Spojených státech, je mírně řečeno bizarní. Absenci snahy o smysluplný děj naštěstí nahrazuje zábavný obsah, který lze směle přirovnat k nejlepším zástupcům krátkometrážních grotesek od Warner Brothers. Funguje i většina verbálních vtípků, které naštěstí nejsou jenom infantilního ražení. Velkou chválu si zaslouží vizuální zpracování. Teď není řeč přímo o polygonovém faceliftu, který je sice zase povedenější, než v případě předchozího díla, ale za konkurencí přeci jenom trochu zaostává. Řeč je o kamerových nápadech, jejichž vrcholem je téměř až halucinogenní scéna cirkusového vystoupení za zvuku písně Fireworks od Kate Perry.

S Chantel si není radno zahrávat.
O hudbu se postaral opět Hans Zimmer a snaživě se vyvaroval pouhým variacím známého Alexova tématu. Když má třeba přijít na řadu kaskadérský kousek proskakování obručí o průměru snubního prstenu tygrem Vitalym, rozezní se pochopitelně ruské chorály alá Alexandrovci. Se třetím Madagascarem nejsou závažnější problémy po obsahové ani po formální stránce. Jedná se o takové Bažanty na poli animovaného filmu. Vzhledem k neustále rostoucím tržbám v rámci série můžeme v následujících letech jistě očekávat pokračování. Jen je třeba obávat se ohrání gagů a narušení příjemného zakončení celé putovací ságy dalším šroubovaným "dějem". Každá značka má nějakou svou únosnost, která zde končí právě tady. Opět si připomeňme kletbu Shreka. Ale možná právě po jeho vzoru přijde řada na spin-off (Kocour v botách). Kdo by měl být jeho tahounem? Oblíbení tučňáci, kteří už měli i svůj televizní seriál? A dokázali by utáhnout celý celovečerní film v hlavní roli? Na podobné spekulace je však ještě čas.

"Bolshevik!"
Dreamworks nasadil v roce 2012 do kin dva filmy a minimálně tento mu ostudu rozhodně neudělá. Jednoduchý děj s kvantou povedených audiovizuálních scén, tuhle připomínající dobrodružný agentský film, tuhle zase představení circus de soleil. A stále plný povedených gagů, které pobaví děti i jejich rodiče. Madagascar je jednoduchá zábava a nestydí se za to. Lepší taková volba, než vytvářet sofistikovaná díla, která se nakonec zcela minou se svou cílovou skupinou. Nemusíte se tak stydět investovat peníze do téhle manéže, šašci počmáraní odvádí dobrou práci.

"My tears are real! You are not!"


0 komentářů:

Okomentovat